Chemistry Geek
Της
Χρυσαυγής Ψευτέλη

Αυτό το θέμα είναι διαχρονικό, είναι «πιασάρικο» όπως και να τα κάνουμε. Είναι μια εύκολη ερώτηση για να σπάσει ο πάγος σε μια συζήτηση και είναι η αφορμή να ξεκινήσει ένα φλερτ με ένα «Αα παρθένος με ταύρο ταιριάζουν απίστευτα να ξέρεις!». Τι καλύτερο από το να προβλέπεις το μέλλον σου, να ξέρεις με ποιόν ταιριάζεις, να γνωρίζεις ήδη τον χαρακτήρα κάποιου μόνο και μόνο από ένα ζώδιο.

Εε λοιπόν σου έχω νέα! Είναι πιο ελκυστικό να πεις «Δεν πιστεύω στα ζώδια και μπορώ να σου εξηγήσω γιατί.» Το γιατί θα στο πω εγώ τώρα αμέσως.

Τα 6 παράδοξα της αστρολογίας

  1. Αρχικά η αστρολογία πήρε την μορφή που έχει σήμερα την εποχή του Κλαύδιου Πτολεμαίου δηλαδή το 100-170 μ.Χ. Τότε η Γη θεωρούνταν ακίνητη στο κέντρο του σύμπαντος κάτι που σήμερα γνωρίζουμε πως δεν ισχύει αφού το κέντρο του σύμπαντος είναι ο Ήλιος.

  2. Όταν λένε πως κάποιος πλανήτης είναι ανάδρομος σημαίνει πως κινείται ξαφνικά με αντίθετη φορά, αλλά κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. Στην πραγματικότητα η διαφορετική ταχύτητα με την οποία κινούνται οι πλανήτες τους κάνει να προσπερνάνε κάποιον άλλο πλανήτη κι έτσι εκείνος φαίνεται να κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτούς. Όπως για παράδειγμα, όταν βρισκόμαστε σε ένα αυτοκίνητο που κινείται με μεγάλη ταχύτητα τα υπόλοιπα φαντάζουν να οδεύουν προς τα πίσω.

  1. Άλλη μια αστοχία της αστρολογίας είναι πως δεν έχει συμπεριλάβει κάποιους νάνους πλανήτες όπως η Έρις και η Haumea αλλά ούτε και τον αστερισμό του Οφιούχου από τους οποίους περνάει ο Ήλιος.i

  1. Για να βρούμε το ζώδιο μας υποτίθεται πρέπει να δούμε σε ποιόν αστερισμό ανατέλλει ο Ήλιος την ημέρα της γέννησής μας. Κάθε 2.150 χρόνια όμως, ο προσανατολισμός της Γης μεταβάλλεται κατά 30 μοίρες, λόγω της κωνικής κίνησης του άξονά της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν το 100 μ.Χ. την 1η Νοεμβρίου ήσουν Σκορπιός το 1990 την ίδια ημερομηνία ήσουν Ζυγός.

  2. Τώρα θα μου πεις τι σημαίνει Σκορπιός και Ζυγός. Πόσο αυθαίρετα καθορίστηκαν αυτοί οι αστερισμοί; Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι ήταν οι «νονοί» οι οποίοι εντόπισαν κάποια κοντινά αστέρια που τους έδιναν την εντύπωση ορισμένων σχημάτων (σχετικών με την καθημερινή τους ζωή) κι έτσι βάφτισαν τα γνωστά μας ζώδια. Τα αστέρια όμως παρουσιάζουν ένα δυσδιάστατο σχήμα στον ουρανό πράγμα που δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική τρισδιάστατη προοπτική των άστρων που απέχουν έτη φωτός μεταξύ τους. Έτσι εφόσον τα αστέρια κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες και ο ίδιος ο Γαλαξίας κινείται κι αυτός, ο αστερισμός που κάποτε έμοιαζε με Σκορπιό τώρα κάθε άλλο παρά Σκορπιό θα θυμίζει.

     

  3. Είναι αδύνατο να θεωρούμε πως κάποια άστρα μας επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο στις ίδιες εποχές ενώ η θέση μας μέσα στο σύμπαν δεν είναι σταθερή. Γιατί η Γη και ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα περιφέρεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας και κάθε 250 εκατομμύρια χρόνια ολοκληρώνει μια περιστροφή όμως ακόμα και τότε δεν βρίσκεται στο ίδιο σημείο καθώς και ο γαλαξίας μας κινείται στον χώρο και ο χώρος μεταξύ των γαλαξιών διαστέλλεται.

Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί έχουν γίνει και στατιστικές μελέτες όπως αυτή του Carlson το 1985 με τίτλο «A doubleblind test of astrology» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Κατά την οποία σε 28 αστρολόγους ζητήθηκε να φτιάξουν τους αστρολογικούς χάρτες κάποιων εθελοντών βάσει των στοιχείων γέννησής τους. Στη συνέχεια έδωσαν στους εθελοντές 3 χάρτες (ένας από αυτούς ήταν ο δικός τους) και αυτοί έπρεπε να διαλέξουν ποιος από αυτούς ταιριάζει στην προσωπικότητά τους. Σε δεύτερη φάση ζητήθηκε από τους αστρολόγους να ταιριάξουν έναν αστρολογικό χάρτη με ένα από τα 3 τεστ προσωπικότητας που είχαν γίνει σε εθελοντές και τα αποτελέσματα και στις δύο διαδικασίες ήταν 1/3 σωστά, ότι δηλαδή θα συνέβαινε αν η επιλογές ήταν τυχαίες. iiΟπότε μάλλον η αστρολογία στηρίζεται στην τύχη!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σε ρωτήσει κάποιος τι ζώδιο είσαι απάντα « Δεν πιστεύω στα ζώδια και έχω αποδείξεις γι’ αυτό, εσύ; »

ΒΙΒΛΙΟΓΡAΦΙΑ

iJ. L. OrtizP. Santos-Sanz, […], R. Iglesias-Marzoa, (2017). The size, shape, density and ring of the dwarf planet Haumea from a stellar occultation. Nature, 550, 219–223

ii Carlson, S. (1985). A double-blind test of astrology. Nature, 318(6045), 419-425.