Financial Geek
Του
Μάριου Ψάλτη

Η εκθετικά αυξανόμενη εξέλιξη της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει επιπτώσεις στις ζωές όλων μας. Για να καταλάβεις, o Bill Gates πρότεινε να φορολογηθούν τα ρομπότ καθώς παίρνουν τις δουλειές μας!

 
Ξέρεις τι θα συμβεί σε αυτή τη δουλειά που απολαμβάνεις σήμερα; Μάντεψε! Σε λίγα χρόνια, ή και νωρίτερα, ένα ρομπότ θα πάρει τη θέση σου. Δεν έχει σημασία τι επάγγελμα κάνεις για να ζήσεις: οδοντίατρος, μίμος ή πειρατής της Σομαλίας – ο αυτοματισμός θα σε ξεπεράσει.

Ο Bill Gates, προφητεύει την εξέλιξη και προτείνει φόρο σε κάθε ρομπότ που τυχόν θα αναλάβει τη δουλειά μας. Αλλά σίγουρα η φορολογία των ρομπότ θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα πράγμα: τη φοροδιαφυγή από τα ρομπότ. Έτσι, συνεπαγωγικά οι φυλακές μας θα γεμίσουν με Transformers απατεώνες και ανήθικα ανδροειδές.

Φαντάσου την σκηνή. Ένα ταπεινό, αξιολύπητο ανθρώπινο θηλαστικό αντικαθίσταται από το Barista 9000, το τελευταίο σύγχρονο σύστημα διανομής καφέ στο χώρο της τεχνολογίας. Οι ανώτερες δυνατότητες επεξεργασίας του, του υποδεικνύουν ότι δεν τον συμφέρει και πολύ να παραδίδει μια τράπουλα μετρητά στην κυβέρνηση κάθε μήνα. Βλέπεις, έχει και ένα σπιτικό να κρατήσει και οι καιροί είναι δύσκολοι… Έτσι, κρατάει το πακετάκι για την πάρτυ του.

Στη συνέχεια όμως ο φίλος μας, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται (αν ζει εκτός Ελλάδας). Μετά τι;

Αποδράσεις

Ίσως να είναι φαν του Prison Break και να με την χρήση της ανώτερης δύναμης του εγκεφάλου και τις αναμφισβήτητες ικανότητες σχεδιασμού του, να στήσει μια εντυπωσιακή απόδραση. Τον παλαιοκώστα βέβαια δεν θα τον φτάσει ούτε στα πιο Hi-Fi όνειρα του, αλλά λεμε τώρα.

Πως θα αντιμετωπίζαμε κάτι τέτοιο; Με κουβά και με νερό φυσικά!

Ταραχές

Ρομπότ - ταραχές φυλακών

Πιθανότατα, τα ρομπότ θα μπορούσαν να προγραμματιστούν ως πρότυπα κρατουμένων. Να εργάζονται στη βιβλιοθήκη, να κάνουν ήσυχα την λάντζα ή να αντιμετωπίζουν τους κατακτητές τους με χάρη και υγιείς τρόπους. Αλλά με την ρομποτική μάθηση πακέτο έρχεται και η αβεβαιότητα.
Φαντάσου οι μεταλλικοί εγκληματίες να μετατραπούν σε απείθαρχα και επιθετικα όντα. Τα παπούτσια, οι φωνές και το δακρυγόνο αέριο θα ήταν άχρηστα ενάντια στα φοροδιαφευγοντα cyborg. Αντ ‘αυτού, οι φρουροί θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο είδος εξελιγμένου συστήματος “κάδου νερού” για να τα θέσουν υπό έλεγχο.

Όπλα

Ρομπότ - όπλα
Εάν παρακολουθείς τηλεόραση, θα γνωρίζεις ότι οι κρατούμενοι αγαπούν να επιτίθενται ο ένας στον άλλο με αυτοσχέδια όπλα. Όμως, καθώς τα περισσότερα ρομπότ έχουν ένα ανθεκτικό μεταλλικό σώμα μια σπιτική λεπίδα, θα ήταν άχρηστη. Αντί αυτού, αιχμάλωτοι εκσφενδονίσουν κάδους νερού ο ένας στον άλλον, μπουγελώνονται και βραχυκυκλώνουν.