Οι επιστήμονες ξεπέρασαν ένα σημαντικό εμπόδιο για τη μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους σε ανθρώπους μετά την αφαίρεση απειλητικών ιών από το DNA των ζώων.

Η νέα έρευνα ανοίγει το ενδεχόμενο της ανατροφής ζώων, με στόχο την μεταμόσχευση οργάνων/ιστών στον άνθρωπο.

Ορισμένες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών ηθικών αντιρρήσεων, εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά οι ειδικοί ανέφεραν ότι με την ανακάλυψη αυτήν έγινε ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις ιστών απο χοίρους σε ανθρώπους. Η επιστημονική ορολογία της διαδικασίας αυτής είναι η ‘ξενομεταμόσχευση’

Η έλλειψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη σύγχρονη ιατρική και η σημερινή προσφορά ιστού καλύπτει μόνο ένα μικρό ποσό της συνολικής ζήτησης. Όμως, η δυνατότητα εκτροφής χοίρων για το σκοπό αυτό φαίνεται να είναι εφικτή καθώς έχουν παρόμοια όργανα με τα δικά μας και μπορούν να εκτραφούν σε μεγάλους αριθμούς.

Μέχρι στιγμής, η μεταμόσχευση τέτοιων ιστών δεν ήταν δυνατή, καθώς οι ρετροϊοί που βρίσκονται στους χοίρους μπορούν να αποβούν μοιραίοι, αν εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα. Μια τέτοια μόλυνση, θα μπορούσε μάλιστα να προκαλέσει επιδημία, καθώς οι ρετροϊοι “κολλάνε”.

Οι ενδογενείς ρετροϊοί των χοίρων, γνωστοί ως Pervs, αποτελούν μόνιμο τμήμα του γονιδίου.
Πρόσφατα, ερευνητές κατάφεραν με επιτυχία να αφαιρέσουν τους Pervs χρησιμοποιώντας την τεχνική CRISPR-Cas9 για την επεξεργασία των γονιδίων, που τους επέτρεψε να ανπαράγουν ζωντανούς χοίρους απαλλαγμένους από αυτούς.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα έτσι ώστε να γίνει η ξενομεταμόσχευση πραγματικότητα”, δήλωσε ο Darren Griffin, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Kent. “Η πιθανότητα μετάδοσης του PERV από το χοίρειο όργανο στα ανθρώπινα κύτταρα ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο και η μελέτη δείχνει μια ακόμη εφαρμογή του συστήματος CRISPR-Cas9.”

“Υπάρχουν όμως πολλές μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων των δεοντολογικών ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν πριν από την πραγματοποίηση της ξενομεταμόσχευσης.”, τονίζει σύμφωνα με το Independent

Τα ηθικά διλήμματα λοιπόν είναι μεγάλα, όπως συνήθως, όταν αναφερόμαστε σε τόσο μεγάλου βεληνεκούς αλλαγές/εξελίξεις. Η ηθική και η επιστήμη ακόμη μια φορά συμπορεύονται αλληλοσυγκρουόμενες, σαν δυό τσακωμένους καρδιακούς φίλους.