Κατά την διάρκεια της συνεχούς μάχης κατά του AIDS, ενός ιού που σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, ερευνητές φαίνεται να έκαναν μια συναρπαστική ανακάλυψη. Σε μια νέα έρευνα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ανέπτυξαν ένα νέο είδος αντισώματος, το οποίο ενδεχομένως θα μπορέσει να θεραπεύσει ή και να αποτρέψει τον HIV.

Ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο η αντιμετώπιση του ιού είναι τόσο δύσκολη, είναι ότι αυτός συνεχώς μεταλλάσσεται. Το γεγονός αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την δημιουργία κάποιας μόνιμης θεραπείας. Συνεπαγωγικά σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να δημιουργήσει πολλά διαφορετικά στελέχη, ‘μπερδεύοντας’ έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο αδυνατεί να τον καταπολεμήσει.

Όμως σύμφωνα με δημοσίευμα του Science , ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο είδος αντισώματος, το οποίο μετά από δοκιμές σε πειραματόζωα, φαίνεται να καταπολεμά σχεδόν κάθε στέλεχος ιών του HIV. Λειτουργεί ‘χτυπώντας’ τον ιό σε τρία διαφορετικά αδύναμα σημεία του, μειώνοντας έτσι την ικανότητα του να αναπτύξει αντιστάσεις.

Η νέα αυτή θεραπεία πρόκειται να δοκιμαστεί και σε εθελοντές ανθρώπους το 2018, υποσχόμενη όχι μόνο να θεραπέυσει τον ιό, αλλά και να τον προλαμβάνει.
Αρχικά τα νέα αυτά αντισώματα ήταν ικανά να αντιμετωπίσουν τον ιό κατά το 90% των περιπτώσεων, ποσοστό μεγάλο μεν, αλλά όχι ιδανικό. Μετά από μικροαλλαγές στα αντισώματα αυτά, οι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό επιτυχίας στο 99%!

“Τα νέα αντισώματα είναι πιο ισχυρά από οποιοδήποτε άλλο αντίσωμα ανακαλύφθηκε ποτέ”, τονίζει ο Γκάρι Νέιμπελ, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την θεραπεία σε 24 μαιμούδες και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς όλα τα θηλαστικά θεραπεύτηκαν με επιτυχία.

Αν και υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος ώστε μια τέτοια θεραπεία να θεωρηθεί έμπιστη, οι ενδείξεις είναι παραπάνω από ικανοποιητικές.