Στον διακεκριμένο Δανό μηχανικό Valdemar Poulsen αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 149 ετών από τη γέννησή του.

Ο Βαλντεμάρ Πούλσεν -23 Νοεμβρίου 1869 με 23 Ιουλίου 1942 – ήταν Δανός μηχανικός που έκανε σημαντικές συνεισφορές στην πρώιμη τεχνολογία ραδιοφώνου. Ανέπτυξε ένα (α) μαγνητικό καλώδιο οργάνων καταγραφής που ονομάζεται Τηλεγράφωνο το 1898 καθώς και (β) το πρώτο συνεχές κύμα ραδιοπομπού, τη Πούλσεν Αρκ – συσκευή αποστολής σημάτων, το 1903. Το Πούλσεν Αρκ χρησιμοποιήθηκε σε μερικούς από τους πρώτους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1869 στην Κοπεγχάγη.

Η μαγνητική εγγραφή παρουσιάστηκε πρακτικά το 1898 από τον Βαλντεμάρ Πούλσεν. Ένα μαγνητικό καλώδιο καταγραφής, και ο διάδοχός του, η μαγνητική ταινία εγγραφής, περιλαμβάνει τη χρήση μαγνητισμένου μέσου που κινείται γύρω από μια κεφαλή εγγραφής. Ένα ηλεκτρικό σήμα, το οποίο είναι ανάλογο με τον ήχο που καταγράφει, προκαλεί ένα μοτίβο μαγνήτισης παρόμοιο με το σήμα από την κεφαλή εγγραφής. Η κεφαλή αναπαραγωγής η οποία μπορεί να είναι ίδια με την κεφαλή εγγραφής, μπορεί στη συνέχεια να “διαβάσει” τις αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο στην ταινία και να τις μετατρέψει σε ηλεκτρικό σήμα.

US Patent 661,619 - Magnetic recorder

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το μαγνητικό μαγνητόφωνο Πούλσεν στις ΗΠΑ

ο Πούλσεν στις ΗΠΑ έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το μαγνητικό μαγνητόφωνο το 1898. Με τον βοηθό του, Πίντερ O. Πέντερσεν, αργότερα ανάπτυξε άλλα μαγνητικά όργανα καταγραφής που καταγράφουν σε χαλύβδινο σύρμα, ταινία, ή δισκέτες. Καμία από αυτές τις συσκευές δεν είχαν ηλεκτρονική ενίσχυση, αλλά το ηχογραφημένο σήμα ήταν αρκετά εύκολα δυνατό για να ακουστεί μέσα από ένα ακουστικό ή ακόμα και να διαβιβαστεί μέσα από τηλεφωνικά καλώδια. Το 1900, στη Παγκόσμια έκθεση στο Παρίσι, ο Πούλσεν είχε την ευκαιρία να καταγράψει τη φωνή του Αυτοκράτορα Franz Josef από την Αυστρία το οποίο πιστεύεται πως είναι η αρχαιότερη σωζόμενη μαγνητική εγγραφή ήχου ως σήμερα.[1]

Ο Πούλσεν ανάπτυξε ένα  Μετατροπέα / Μεταλλάκτη τόξου το 1908, που αναφέρεται ως “Μεταλλάκτης τόξου – αποστολής Σημάτων Πούλσεν”, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο ραδιόφωνο πριν από την έλευση της τεχνολογίας σωλήνα κενού. Το σύστημα ήταν σε θέση να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία μεταξύ Lyngby και Νιούκαστλ με ένα στύλο ύψους ~30 μέτρων για τη διάδοση του σήματος.[2]

Πέθανε στις 23 Ιουλίου 1942.

 

Βιβλιογραφία:

[1]Thompson, J. Michael T. (2001). Visions of the Future: Physics and Electronics, σελ. 140.

[2]«The Poulsen “Wireless”». The Graphic: σελ. 62. January 12, 1907.